Zgodovina nore minute

nora_minutaNora minuta izhaja pred začetkom I. svetovne vojne in je izraz, ki ga je uporabljala Britanska vojska med usposabljanjem svojih vojakov v vojaški šoli Hythe School of Musketry. Minimum je bil doseči petnajst zadetkov na tarčo premera 30cm na razdalji 300 yardov (270m) v eni minuti. Puška, ki so jo uporabljali je bila Lee-Enfield ali Lee-Metford. Usposobljenost vojakov med prvo svetovno vojno je bila na takšnem nivoju, da je večina strelcev celo presegla minimalne zahteve t.i. nore minute. Določeni vojaki so v eni minuti celo izstrelili 30 in več nabojev.
Rekord, ki je bil postavljen leta 1914 od narednika in inštruktorja Alfred Snoxall je 38 strelov.
V bitki pri Mons (Battle of Mons) je nasprotnik predvideval da nanj streljajo z avtomatskih orožjem, saj je vod strelcev z Einfeild puškami tako hitro streljal, da je bilo to slišati kot avtomatsko orožje.

Pravila in težave nore minute:
Vojaška zahteva je bila, da napolni orožje z desetimi naboji in zapre zaklep s čimer gre prvi naboj v ležišče. To pomeni devet nabojev v okvirju in eden v ležišču. Prvih deset strelov je ponavadi potekalo hitro in brez težav. Pri ponovnem polnjenju orožja pa je prišlo lahko do zastojev, kar je pomenilo veliko izgubo časa pri sortiranju nabojev in ponovnem polnjenju orožja. Tako je teh 60 sekund bilo zelo težko doseči in uspešno zadeti tarčo na 300 yardov.

Poglejte si zanimivi video, kako je strelec izvedel noro minuto!

Avatar

Artek

Specializirano podjetje za prodajo lovske in športne opreme in z več kot 40 letnimi izkušnjami na področju ponovnega polnjenja streliva. Sledite nam na Twitterju, Google+ ali na Facebooku!

Mogoče vas tudi zanima...

Ni odgovorov

  1. 30 maja, 2014

    Nora minuta “Mad Minute” s puško Lee-Enfield – Odlični video posnetek