Priročniki za ponovno polnjenje nabojev

Polnite naboje za lastne potrebe? Hm! Kako pridobiti verodostojne podatke o polnitvah, da bodo naboji varni za uporabo ter učinkoviti?

Danes je na voljo zelo veliko različnih brošur, knjig, informacij na internetu ter računalniških programov s katerimi si lahko pomagamo pri izdelavi nabojev, vendar je vprašaj kaj od te ponudbe izbrati. Imamo možnost izbirati med priročniki, ki jih izdajajo proizvajalci streliva, krogel in smodnika. Vsi ti priročniki temeljijo na podatkih, ki so pridobljeni v testnih laboratorijih in so varni za uporabo. Velika večina teh priročnikov je ameriških, kar pomeni, da je poudarek predvsem na strelivu, ki je popularno v ZDA. Zajeti pa so tudi evropski naboji, ki so postali popularni tudi v ZDA. Seveda pa je zadnje čase na razpolago tudi nekaj priročnikov evropskih proizvajalcev streliva in smodnika.

p1

Od večjih so to RWS, NORMA, LAPUA, VIHTAVUORI in še nekateri drugi. Seveda so evropski priročniki v glavnem izdelani s surovinami, ki jih proizvajalci streliva uporabljajo pri lastni proizvodnji, do čim pa ameriški, ki jih izdajajo v glavnem proizvajalci krogel, dajo poudarek predvsem večji uporabi različnih vrst smodnikov.

Glede na to, da velika večina polnilcev uporablja smodnik Vihtavuori, je ta kot edini evropski smodnik prisoten tudi v vseh ameriških priročnikih, ter v nekaterih evropskih predvsem nemških.

Kar se pa tiče računalniških programov, kot je na primer quick load, ki je izredno uporaben program, pa je treba vedeti, da ta temelji izključno na teoretičnih dognanjih, tako da je smiselno polnitve izdelane v QL dodatno preveriti v priročniku. Če je med polnitvami velika razlika je podatek, ki je v priročniku bolj zanesljiv, saj je isti dosežen z praktičnim testom polnitve. V našem podjetju za lastne potrebe uporabljamo več različnih priročnikov, kakor tudi QL in vam nekatere od teh predstavljamo tudi tukaj.

Vsi, ki bi si želeli pridobiti katerega od priročnikov, vam ga lahko naročimo. Priročnik RWS, predstavlja izključno samo polnitve z svojimi kroglami in smodnikom, prav tako tudi NORMA. Seveda pa je v vseh priročnikih obširno predstavljeno ponovno polnjenje, tako da lahko vsak ki si želi pridobiti več znanja najde uporabne informacije za varno in kvalitetno delo.

Priročniki za ponovno polnjenje nabojev
3 (60%) glasov 2
Avatar

Artek

Specializirano podjetje za prodajo lovske in športne opreme in z več kot 40 letnimi izkušnjami na področju ponovnega polnjenja streliva. Sledite nam na Twitterju, Google+ ali na Facebooku!

Mogoče vas tudi zanima...