Orodja za polnjenje in pripomočki – 2.del

Matrice
Ko izstrelimo naboj iz puške ali iz pištole – revolverja, se tulec razširi na dimenzijo ležišča naboja. Vsak naboj, katerega želite izstreliti, je v bistvu za malenkost manjši od ležišča. Po izstrelitvi se ustje tulca razširi tako, da bi lahko krogla, katero ponavadi drži, padla v notranjost tulca.

Matrice se kupujejo v kompletu, ki ponavadi vsebuje 2 ali 3 matrice za vsak kaliber. Če kupimo komplet, ki vsebuje 2 matrici pomeni, da so ponavadi namenjene za kalibre, ki imajo obliko steklenice, na primer, kaliber .30-06. Tulci, ki niso v obliki steklenice , na primer .444 Marlin, zahtevajo komplet z tremi matricami. Ta dodatna matrica se uporablja, da rahlo razširi ustje tulca, tako da se krogla pravilno nasadi. Tulci, ki imajo stekleničasto obliko, pa se pri kalibraciji, avtomatsko razširi.

Da je tulec pripravljen za polnjenje, mora biti najprej kalibriran na originalno dimenzijo pred streljanjem. Kalibracija pomeni, da oblikujemo tulec tako, da se bo prilegal ležišču in čvrsto držal kroglo. Ta operacija je zelo ključna in zahtevna, vendar jo je z matrico za kalibriranje zelo preprosto izvesti.

Obstajate dve različni tipi matric za kalibriranje:
»Full-Lenght« matrica kalibrira celoten tulec
»Neck-Sizer« matrica kalibrira samo vrat tulca, in ga oblikuje v prvotno obliko, da lahko pravilno vstavite kroglo.
Pri uporabi »Neck Sizer« matrice telo tulca ostane v originalni obliki po izstrelitvi. Nekateri polnilci so mnenja, da vam z uporabo »Neck Sizer« matrice poveča natančnost naboja za puške risanice ( Karabinke ). Neck Sizer matrico je praktično uporabljati takrat, ko polnite naboje za isto puško iz katere so bili izstreljeni. Ni priporočljivo uporabljati Neck Sizer, če bo strelivo namenjeno za drugo puško istega kalibra.
Neck sizer matrico tudi ni priporočljivo uporabljati, če streljate iz pol-avtomatske puške.

mat-1

Torej, če imate namen uporabljati Neck Sizer matrico, vedite, da je njena uporaba koristna samo, če bo naboj izstreljen iz istega orožja. V vsakem drugem primeru uporabljajte Full Lenght matrico.

mat-2

Matrica za kalibriranje tulcev v bistvu naredi kar nekaj operacij z zgolj enim potegom ročice na vaši stiskalnici.
Notranja oblika matrice je izredno natančno izdelana, da pravilno oblikuje tulec v obliko, katero je imel pred izstrelitvijo in dimenzijo, ki je malo manjša od ležišča. S potiskom ročice na stiskalnici navzdol, potisnete tulec v matrico in izvedejo se naslednje operacije: izrine se stara netilka in kalibrira telo in vrat tulca. Vrat tulca se oblikuje v nekoliko ožjo obliko, Z dvigom ročice, pa vrat tulca razširimo na pravilno dimenzijo, da lahko potem pravilno namestimo.

mat-3

Vendar pa ta sistem ne bo deloval za tulce z ravno steno, tu namreč potrebujemo posebno matrico za razširitev tulca, da lahko namestimo kroglo.

Za pravilno namestitev matrice v stiskalnico, upoštevajte navodilo proizvajalca, ki je sestavni del kompleta matric.

Zadnja matrica v katero gre tulec se imenuje »Seating/Crimping« matrica. Ta matrica potisne kroglo v tulec, katerega ročno nastavite na vrat tulca, preden potisnete ročico stiskalnice navzdol. S potiskom ročice navzdol matrica potisne kroglo globlje v tulec.
Preden pa zaključite ta korak , je potrebna nastavitev matrice kako globoko želite potisniti kroglo v tulec.

Se nadaljuje…

Avatar

Artek

Specializirano podjetje za prodajo lovske in športne opreme in z več kot 40 letnimi izkušnjami na področju ponovnega polnjenja streliva. Sledite nam na Twitterju, Google+ ali na Facebooku!

Mogoče vas tudi zanima...