Komponente in lastnosti naboja – streliva – Zaključek

V prvem delu smo vam predstavili tulec naboja, ki deluje kot shramba za smodnik, netilko in kroglo.

Krogla
Pri športnem naboju, še posebno pri lovu na veliko divjad, je izbira krogle pomembna in večinoma se gleda na balistične lastnosti krogle. Vrhunska natančnost je tukaj sekundarnega pomena. Vendar, ko izbiramo krogle, morate vedeti, da je vsako orožje individualno. To pomeni, da lovska krogla proizvajalca A lahko pokaže boljšo natančnost v vašem orožju kot krogla s podobnimi balističnimi lastnostmi od proizvajalca B. Za streljanje na tarčo izbiramo med »Match« kroglami, ki so poznane po izredni natančnosti za discipline kot so: Benchrest, silhouette ali pa najcenejše za discipline kot je IPCS ali streljanje na premično tarčo.

Krogla je ključna komponenta za doseganje natančnosti. Obstaja veliko faktorjev od katerega je odvisna natančnost naboja in performanca naboja. Ti so:
– Oblika krogle FMJ, HP, itd…
– Teža krogle in njena centričnost
– Diameter krogle in njena centričnost
– Debelina plašča in njegova centričnost
in
– oblika, simetrija in forma dna krogle

Poleg krogle, je sama nasaditev krogle tista, ki lahko izboljša ali pokvari natančnost. Faktorji, ki jih morate vzeti v zakup so:
– Tehnika nasaditve krogle
– Globina nasaditve

Konstrukcija krogle
Naboji, ki jih uporabljalo t.i. Varmint lovci, ponavadi uporabljajo lahke krogle, s tankim plaščom kot je Soft Point ali Hollow Point. Visoka začetna hitrost in zelo ravna pot izstrelka je normalna. Zaradi same konstrukcije krogle, se krogla ponavadi ob udarcu razleti, kar zagotovi čisti odstrel, če tudi strel ni bil popoln.

Tekmovalci izbirajo krogle iz serije izdelkov imenovanih »Match Grade« v HP ali FMJ obliki. Match krogle so izdelane z minimalno toleranco, kar zagotovi visoko kvaliteto same krogle. Match krogle imajo visok BC ( Balistični koeficient ), zato, da pot izstrelka ostane ravna in da se minimizira zračni upor tudi pri daljših razdaljah.
Izjeme za zgoraj navedene krogle so krogle namenjene za streljanje na premično tarčo ter za tekmovanja kot so IPSC. V teh dveh tekmovanjih, sama natančnost krogle ni tako pomembna, zato polnilci uporabljajo najcenejše krogle, ki jih je možno dobiti na trgu.

Lovci izberejo svojo kroglo glede na divjad. Tisti, ki lovijo manjšo divjad ( lisice ) uporabljajo FMJ krogle. Te krogle se ob udarcu ne odprejo, tako da je sama poškodba zmanjšana. Za lov na veliko divjad se uporabljajo Semi-Jacket krogle. Te krogle omogočijo čisti odstrel in se ob udarcu odprejo v t.i. gobico.

Smodnik
Energija, ki je potrebna, da potisne kroglo iz tulca do tarče je shranjena v t.i. smodniški polnitvi. Vedenje naboja se lahko zelo spremeni, če izberemo različne tipe smodnika in težo polnitve. Optimizirati izbiro smodnika in njegovo težo polnitve zahteva tudi kompromise z ostalimi deli naboja. Kompromisi so pri začetni hitrosti, natančnosti in kakšen je pritisk v ležišču naboja.
Če je prioriteta maksimalna začetna hitrost brez, da bi prekoračili dovoljen pritisk v ležišču, potem boste le redko dosegli vrhunsko natančnost.
Še enkrat, orožja in njene cevi so različne. Eno orožje lahko naredi odlično grupo zadetkov s polnitvami skoraj do maksimuma, medtem ko bo drugo orožje imelo boljšo grupo zadetkov z manjšimi polnitvami z isto kroglo na isti razdalji.

Izbira pravilnega smodnika in težo polnitve je zelo pomembna za varno polnjenje. Nikoli ne prekoračite maksimalne dovoljene polnitve, ki so napisane v priročnikih za polnjenje nabojev!

Če polnilec išče optimalno natančnost za svoje naboje, potem so karakteristike smodnika, katera teža je malo pod maksimalno polnitev, ki je napisana v priročniku in ki zavzame skoraj ves prostor v tulcu skoraj do dna krogle ponavadi zelo dobra izbira.
Takšne polnitve zagotovijo enakomeren pritisk in začetne hitrosti, zato tudi odlično natančnost. Ampak ponovno je potrebno vedeti, da so orožja unikatna, zato lahko nekatera orožja dajo boljšo natančnost s kombinacijo smodnika ki gori hitreje, če tudi pustijo določen prostor v tulcu.
Optimizirati kombinacijo smodnika in smodniško polnitev, da dobite odlično natančnost iz vašega orožja je lahko zelo dolg proces.

Faktorji, ki lahko vplivajo na natančnost naboja so:
– Teža
– Temperatura
– Vsebina vlage
in
– smodniška polnitev v tulcu in vplivi ki jih povzroči polnitev v tulcu, katera zavzame le majhen del prostora znotraj tulca.

Netilka
Netilka vžge smodnik znotraj tulca. Izbira netilke je tudi zelo pomembna, kajti vpliva na sam pritisk in hitrost, zato je priporočljivo potrošiti nekaj časa, da dobite optimalno kombinacijo netilke/smodnika, sploh, če želite doseči vrhunsko natančnost naboja!

Zaključna misel
Naš namen je bil, da vse tiste, ki že polnijo in tiste, ki bi to želeli, seznanimo z nekaj podatki, ki bi lahko pripomogli, da bo polnjenje nabojev užitek in zadovoljstvo ob dobrih rezultatih, pa naj gre za lov ali športno streljanje.
Seveda je v vseh primerih prva in najpomembnejša varnost!

Avatar

Artek

Specializirano podjetje za prodajo lovske in športne opreme in z več kot 40 letnimi izkušnjami na področju ponovnega polnjenja streliva. Sledite nam na Twitterju, Google+ ali na Facebooku!

Mogoče vas tudi zanima...