Kako dušilci zvoka vplivajo na natančnost

Ali so dušilci zvoka uporabni za strelska tekmovanja? V določenih disciplinah, kjer so dušilci zvoka dovoljeni, je odgovor “DA”. V novembrski izdaji (leto 2012) revije “Shooting Sports USA eZine” je napisan zanimivi članek glede dušilcev zvoka. Članek opisuje uporabo dušilcev v Evropi in ZDA. V tem članku boste našli tudi razlago pravil uporabe dušilcev.
Urednik revije Chip Lohman je testiral tri puške in ugotovil, da dušilec zvoka ni vplival na natančnost. Vse tri puške (vsaka v kalibru .223 Rem, .308 Win, in .338 Lapua Magnum) so dejansko naredile boljšo skupino petih zadetkov, ko je namestil dušilec zvoka. Streljal je na razdaljo 200m.

suppress1

suppress2

Zanimivo je, da je bil odklon standardne hitrosti (standard deviation “SD”) manjši pri uporabi dušilca zvoka pri vseh treh puškah. Ta ugotovitev zahteva nadaljnje študije.

Torej, uporaba dušilcev za strelska tekmovanja bi dejansko bila dobra pridobitev.

Članek opozarja, da ne smemo ekstrapolirati preveč od SD številk, glede na majhno število testnih strelov. Izdelovalec kronografov Ken Oehler, je povedal sledeče, ko so ga vprašali glede SD:

Moraš sporočiti zabeležen SD, vendar ne moremo priti do zaključka, dokler ne naredimo veliko več testnih strelov.- Ken Oehler,

vir: accurateshooter.com

Pomembno:
Dušilci zvoka po (ZOro) spadajo z kategorije A – prepovedano orožje.
Posebna oprema za orožje vseh kategorij, so naprave za dušitev zvoka, cevi z zunanjim navojem na ustju cevi ali drugimi nastavki, namenjenimi izključno namestitvi dušilca ali vojaške opreme (tromblonski nastavki ipd.), teleskopski namerilniki z napravo za elektronsko ojačevanje svetlobe oziroma z infrardečo napravo ali namerilniki s termičnim (IR) senzorjem, če so izdelani ali predelani tako, da se pritrdijo na orožje ali so njegov integralni del.

Avatar

Artek

Specializirano podjetje za prodajo lovske in športne opreme in z več kot 40 letnimi izkušnjami na področju ponovnega polnjenja streliva. Sledite nam na Twitterju, Google+ ali na Facebooku!

Mogoče vas tudi zanima...