Ali je čas, da začnem polniti svoje strelivo?

Po določenem času se skoraj vsi lastniki orožij začnejo spraševati, ali bi začeli sami polniti svoje strelivo.
To je vsekakor mamljivo, še posebej za tiste, ki radi veliko streljajo in se udeležujejo različnih strelskih ali lovskih tekem. Da bi ob tem lahko prihranili še denar, postane zadeva še toliko bolj zanimiva. V določenih situacijah se seveda lahko prihrani kar nekaj denarja, vendar veliko primerov je, ko se strelci in lovci odločijo za polnjenje zato, ker jim polnjenje streliva predstavlja hobi. Fascinanten in zanimiv hobi!

ReloadingBench

Veliko ljudi je presenečenih, ko jim povemo, da pri polnjenju nekaterih nabojev dejansko porabimo več denarja, kot pa, če bi kupili tovarniške naboje. Torej, zakaj bi potem sploh polnili? Odgovor je zelo preprost. Ko enkrat osvojite polnjenje streliva, lahko dejansko naredite naboj, ki bo lahko še boljši kot tovarniški. Pri polnjenju določenega tipa naboja lahko preizkušate različne krogle različnih proizvajalcev, izbirate smodnik različnih proizvajalcev, s tem pa si tudi širite vaše znanje o samem polnjenju streliva. Seveda, pa si še zmeraj lahko izdelate naboje, ki bodo veliko cenejši kot so tovarniški.

Recimo, da želite iti na strelišče in zgolj streljati za zabavo (plinkanje). V takšnem primeru lahko izberete surovine, ki so čim cenejše. S tem boste več kot očitno zmanjšali strošek naboja v razmerju s stroškom tovarniškega naboja.

V tem članku se ne bomo osredotočili na način kako polniti strelivo, temveč vam želimo samo podati čim več informacij, ali se za vas polnjenje streliva splača ali ne.

Eden od t.i. “problemov” tovarniškega streliva je, da je vso strelivo narejeno po določenih varnostnih standardih (CIP), kar pomeni, da mora vso strelivo varno delovati v vseh orožjih.
To pa lahko pomeni, da določeni naboji v nekaterih orožjih ne bodo dosegli željene hitrosti, katero si želite, da bi dosegli optimalne performance. Poleg tega morajo proizvajalci streliva krogle vsaditi v tulec tako globoko, da jih je moč uporabiti v vseh različnih proizvajalcih orožja.

Polnjenje puškinih, pištolskih in revolverskih nabojev
Najtežji del je seveda začetna investicija v opremo. Da lahko sploh začnete s polnjenjem streliva potrebujete naslednjo opremo.

 1. Stiskalnico za polnjenje
 2. Matrice (za vsak kaliber posebej) in držalo tulca
 3. Case Trimmer – orodje za krajšanje tulcev
 4. Deburring tool – orodje za odstranjevanje ostrih robov na tulcu po tem, ko ste jih skrajšali na zahtevano dolžino
 5. Tehtnica
 6. Mikrometer
 7. Vsaj en priročnik za polnjenje
 8. Smodnik (različni tipi (VihtaVuori, Reload Swiss,…) za kalibre, ki jih želite polniti)
 9. Netilke
 10. Krogle
 11. Tulci

To je samo začetna oprema potrebna, da lahko začnete s polnjenjem streliva.
Vendar boste kmalu opazili, da želite še dodatne izdelke, kot so:
1. Bullet puller (kladivo za delaboracijo naboja, v kolikor ste opazili napako)
2. Dozirnik smodnika – vam izredno prihrani čas pri polnjenju
3. Tumbler – boben za čiščenje tulcev

Veliko opreme kajne? Ja res je, ampak strošek te opreme se lahko povrne preko leta ali dveh, če ste zelo aktiven strelec.

Komplet za polnjenje RCBS Rock Chucker Supreme Master Reloading Kit

Način kako še prihraniti denar:
Ko kupujete surovine za polnjenje (smodnik, krogle, netilke in tulce) poskušajte kupti čim večjo količino, kajti ponavadi na večje količine (5.000kos ali več krogel) lahko dobite že kar lep popust.
Spremljajte znižanja na spletni strani. Mogoče v določenem trenutku ne rabite nove zaloge smodnika ali netilk, vendar, v kolikor je za določen izdelek ugodna ponudba, se vam nakup splača. Konec koncev, izdelek boste slej kot prej rabili in zakaj nebi izkoristili ugodnost, ki vam jo nudi trgovec!

Zaključna misel
Polnjenje streliva je lahko zabavno. Je tudi odličen način za recikliranje in če ste zelo aktiven strelec, lahko skozi čas prihranite lepo količino denarja.
Še najlepše pa je to, da, ko si polnite svoje strelivo, si poleg tistega veselja, ki ga imate pri polnjenju streliva, nabirate tudi dodatno znanje o polnjenju streliva, katerega boste lahko čez čas delili tudi z drugimi strelci ali lovci, ki se bodo čez nekaj let spraševali isto, kar se vi sprašujete danes.

Avatar

Artek

Specializirano podjetje za prodajo lovske in športne opreme in z več kot 40 letnimi izkušnjami na področju ponovnega polnjenja streliva. Sledite nam na Twitterju, Google+ ali na Facebooku!

Mogoče vas tudi zanima...